Besižvalgydami į rudenėjantį žvaigždėmis nusėtą dangų, parengėme trečiąjį „Spectrum“ numerį. Kokį klimatą XXI amžiuje pasaulyje ir Lietuvoje prognozuoja mokslininkai? Faktus analizuoja ir ateities klimato modelius pateikia prof. dr. A. Bukantis ir doc. dr. E. Rimkus. Apie tai, kaip mes suvokiame pasaulį, pasakoja įdomius tyrimus VU atliekantis prof. habil. dr. H. Vaitkevičius. Žvelgdami į giedrą rudeninį dangų turbūt neretai susimąstome, kaip gimsta ir miršta žvaigždės, kaip atsirado ir iš ko sudaryta mūsų Galaktika. Šias paslaptis atskleidžia doc. dr. J. Sūdžius.
Globalizacijos akivaizdoje vis opesnis klausimas, ar išliks ateityje etninės valstybės, kokia gi etninės tapatybės reikšmė šių dienų pasaulyje. Apie tai svarsto politologas doc. dr. N. Statkus. O tai chemikas prof. habil. dr. A. Ramanavičius atsako į klausimą, kur ateityje bus galima pritaikyti „protingus“ polimerus. Medicinos profesorė R. Dubakienė atskleidžia alergijos priežastis ir gydymo būdus. Filologijos fakulteto doktorantė A. Baravykaitė klausia, ar žiūrėdami užsieninius išverstus filmus visuomet išgirstame tai, kas buvo pasakyta.
Paveldo rubrikoje – Vilniaus senienų muziejaus istorija ir jo vertybės bei Lietuvos totorių rankraštinis palikimas. O štai apie restauratorius, kurie gelbsti tokias vertybes nuo laiko paliktų žymių, skaitykite straipsnyje „Pažadinti užmigusį laiką“. Pasidomėti VU istorija skatina dr. V. Skuodis – jis pateikia unikalių faktų apie VU vargus vokiečių okupacijos metais.
Tikimės, kad neliks nepastebėta ir nauja žurnalo rubrika – „Atsako ekspertai“. Šį kartą rasite mitybos specialisto ir fiziko nuomones apie mikrobangų krosnelėse gaminamo maisto kokybę, informacijos apie keptose bulvytėse ir plėšriosiose žuvyse esančias žalingas medžiagas. Jei turite įdomių ir aktualių klausimų, kurie jums neduoda ramybės, siųskite juos elektroniniu paštu spectrum@cr.vu.lt, atsakymų ieškosime drauge.
Kviečiame visus VU mokslininkus bei akademinės bendruomenės narius aktyviai bendradarbiauti kuriant žurnalą. Esame atviri pasiūlymams ir idėjoms!
Kaip visada, galite parsisiųsti ir elektroninę žurnalo versiją.
Komentarų nėra. Būk pirmas!