Ar grybai po šalnų netampa nuodingi? Ar juos galima valgyti? Ar nėra pavojinga įsigalinti mada užšaldyti grybus šaldymo kameroje ir po to juos vartoti?
Atsako GMF Botanikos ir genetikos katedros docentas dr. Ernestas Kutorga
Šalnų pakąstų grybų nerekomenduojama valgyti. Tokiuose grybuose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro toksinės medžiagos, kuriomis galima apsinuodyti. Jeigu švieži grybai buvo užšaldyti labai žemos temperatūros šaldikliuose (iki -60 °C), tai juos tokiuose šaldikliuose galima laikyti ilgėliau ir atšildžius vartoti maistui. Tuo tarpu buitinių šaldytuvų šaldymo kamerose užšaldyti grybai gali pradėti gesti dar būdami šaldytuvuose, o atšildžius grybai paprastai sutežta (kaip ir daržovės). Todėl buitiniuose šaldytuvuose šviežių grybų laikyti nerekomenduojama.
Komentarų: 1
2011-11-16 18:41
d.jLabai ačiū už šią informaciją Jūs man labai padėjot ruošiant projektą… :-)