„Keliaudami ir pažindami pasaulį, lankydamiesi svečiose šalyse ir ragaudami kitų kraštų nacionalinius valgius neretai susimąstome ir apie lietuviškąją gastronomijos tradiciją. Kas yra ta lietuviškoji virtuvė? Kurie patiekalai yra patys lietuviškiausi? Kuo pavaišinti užsienietį, atkeliavusį į mūsų kraštą? Kokių patiekalų savo šalies žmonėms pasiūlyti paragauti keliaujant po skirtingus Lietuvos regionus? Ką įtraukti į gastronominį Lietuvos žemėlapį? Kokie patiekalai galėtų reprezentuoti Lietuvos miestus bei miestelius: Vilnių, Kauną, Uteną ar Kelmę?
Šioje knygoje pabandysime bent iš dalies atsakyti į šiuos klausimus. Knygoje rasite dvidešimt vieno patiekalo, kurie būdingi mūsų kraštui, receptą. Tai nėra lietuviškos gastronomijos kanonas, nes kanonas – kažkas negyvo, o gastronomijos tradicija – gyva, nuolat kintanti, nuolat prisitaikanti. Tačiau tai bandymas padėti tiems, kurie ieško atsakymų, nori išbandyti patys ir pasiūlyti kitiems kultūros klodą, kurį galime pavadinti Lietuvos virtuve“, – įvade teigia knygos sudarytojai Anželika ir Arvydas Laužikai.
Knygoje „Senieji lietuviški receptai“ galima rasti trumpas patiekalų istorijas, autentiškus ir šiems laikams pritaikytus receptus. Tačiau norintiems gaminti autoriai rekomenduoja vadovautis sveika nuovoka, guviu protu ir drąsa. Gastronominio paveldo gaminimas namuose yra ne tiek autentiško patiekalo atkūrimas, kiek jo interpretacija, pritaikymas mūsų dienoms. Pasak autorių, juk gaminant svarbu, kad valgis džiugintų savo skoniu, kvapu, išvaizda, o senosios gaspadinės nedidelius nukrypimus nuo jų receptų tikrai atleistų.
Dėl spausdintos knygos įsigijimo kreipkitės į Anykščių rajono savivaldybę, o knygą EPUB formatui galite atsisiųsti čia.
Knyga parengta ir išleista vykdant projektą „Kulinarinio paveldo ir tradicinių amatų įgūdžių išsaugojimas / BELLA CULTURE“ (Nr. ENI-LLB-1-016).
Projekto tikslas – išsaugoti ir skatinti tradicinių amatų ir kulinarinio paveldo įgūdžius Latgalos regione, Anykščių ir Kupiškio rajonuose, Polocko, Minsko ir Zelvos rajonuose, stiprinti regionų tapatybę, teigiamai veikti vietos ekonomiką. Į projekto veiklas įtraukti 62 kulinarinio paveldo ir 24 tradicinių amatų atstovai iš 7 programos teritorijos savivaldybių.
Komentarų nėra. Būk pirmas!